اسداله ملک(14 مرداد 1320 تهران - 9 بهمن 1380 تهران) نوازنده ویولون،کمانچه و آهنگساز ایرانی بود.
زندگینامه
اسد الله ملک در 14 مرداد سال 1320در محله «دروازه دولت» تهران و در یک خانواده لشت نشایی متولد شد. در ایام کودکی و نوجوانی حدود سه سال شاگرد ابوالحسن صبا بود و بزودی جز شاگردان خاص ایشان محسوب شد. او شاگرد اساتیدی چون روح الله خالقی، هنگ آفرین و علی محمد خادم میثاق و... نیز بود و به تکمیل آموختههای خویش و تجربه اندوزی مشغول گشت. در همان سالها خالقی، او را در ارکستر انجمن ملی موسیقی که توسط خود ایشان اداره میشد پذیرفت و بدین ترتیب در بزرگی به روی پیشرفت و شکوفایی ملک باز شد. بعد از آن سالها اسدالله ملک از هنرستان موسیقی فارغ التحصیل شد و سپس موفق به دریافت لیسانس موسیقی از دانشگاه هنرهای زیبا گردید.
آغاز فعالیتهای او در رادیو مربوط میشود به سال 1337 که در آن سال با ساختن قطعه «گریه لیلی» در مایه دشتی با کوک مخصوص (ر-می-دو-لا) و قطعه چهارمضرابی در مایه اصفهان با کوک مخصوص(دو-لا-لا-می) و اجرای آنها با ویولن، اشتهار فراوان یافت. از آن هنگام به بعد او با سبک منحصر به فرد خود در نوازندگی و آهنگسازی درهای بسته بسیاری را برای این موسیقی گشود.
اسد الله ملک با پشتیبانی خواننده نامدار ان دوران به رادیو راه یافت و نخستین اثار ملک را نیز همان خواننده با صدای رسایش جاودانه ساخته است. از جمله دیگر خوانندگانی که ملک با آنها همکاری داشتند میتوان به اکبر گلپایگانی ، محمود محمودی خوانساری ، ایرج، بهرام حصیری ، شجریان ، کوروس سرهنگ زاده و... اشاره نمود که ثمره سالها همکاری آنها با استاد ملک آهنگهای زیبایی چون تک درخت، مرغ شباهنگ، جدایی تو، حکایت دل و... است که سالها مورد اقبال مردم ایران بودهاست.
ملک مدتی نیز با همکاری آقای منوچهر جهانبگلو برنامه ای به نام:((نوایی از موسیقی ملی))را تنظیم کردند که به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران بعداز مجموعه برنامه((گلها))یکی از برنامه های خوب و موفق رادیویی موسیقی ملی بود.
در سالهای پس از انقلاب نیز او تلاش خود را برای اعتلای موسیقی متوقف نکرد و حتی بسیاری از هنرمندان "گلها را به همکاری مجدد فرا خواندند که میتوان به اساتیدی چون فضلالله توکل اشاره نمود که به دعوت ایشان پاسخ مثبت دادند. در اواخر عمر او شروع به ضبط آثار ارکستری خود با سازبندیهای مختلفی (مانند ویلن - عود، ویلن - سنتور - سه تار، ویلن - قانون، ویلن - عود - سنتور و...) کرد که میتوان به کاستهای «نغمه رویایی»، "سمیرا، نغمهها و.... اشاره نمود که هر کدامشان سرشار از قطعات زیبایی برای همنوازی میباشد. اسدالله ملک در بهمن 1380 درگذشت. وی طی سالها فعالیت در زمینه های مختلف موسیقی به تربیت شاگردان مجرب و کار ازموده ای همچون مهیار فیروز بخت - مختار فروغی - سعید مودبیان - لقمان ادهمی - شهرام خسروی همت گمارد که امروز نه چون او ولی به رنگ و بوی او مینوازند
اعظم ملک همسر اسدلله ملک زندگی با ایشان گفت: زمانی که کنار خانوادهاش بود جز عشق به آنها نمیبخشید و عشق خانواده را در ملودیهای خود راه میداد و زمانی که ملودی میساخت روح موسیقی را به خانوادهاش عرضه میکرد. سختترین لحظه برای من زمانی بود که او را از دست دادم و ایران متوجه نشد که چه موجود گرانقدری را از دست داده است.
یهودی منوهین نوازنده معروف ویلن که از بهترینهای تاریخ موسیقی جهان محسوب میشود. در سفرش به ایران به صورت اتفاقی با ساز ملک آشنا و به شدت شیفته مکتب استاد میشود که این آشنایی موجب دعوتهای بینالمللی از استاد ملک میشود. ملک به همراه گروهی از اساتید در جشنوارههایی در ایتالیا و فرانسه و... شرکت میکند و رتبه اول را در برخی جشنوارهها نصیب خود میکند.
وی جدا از نوازندگی ویلن ،کمانچه را به زیبایی مینواخت و متأسفانه اثار تصویری زیادی از کمانچه نوازی وی در دست نیست. بر اساس گفته های شاگردش کامران داروغه، طنین صدای کمانچه ملک بود که کامران داروغه را نوازنده کمانچه کرد.
آلبومها:
آفتاب
سمیرا
آبنوس
آتش انگیز
ترکم نکن
غروب کوهستان
گریه لیلی
آناهیتا
باربد
آزاده
نغمهها
هدیه
نغمه رویایی
شهرآشوب
گلنوش
سماع 1
سماع 2
ساز و نوا 1
ساز و نوا 2
ساز و نوا 3
کرشمه
غنچه پاییز
مرغ شباهنگ
جان عاشق
گلهای تازه شمارههای 10-17-19-20-24-35-38-39-43-46-47-72-76-115-118-129-130-132-145-148-154-168
برگ سبز شمارههای 306-305
تعدادی از برنامههای تکنوازان