بابک بیات در ۲۳ خرداد ۱۳۲۵ در تهران به دنیا آمد. از ۱۹سالگی در اپرای تهران و زیر نظر اولین و ثمین باغچهبان و نصرتالله زابلی با موسیقی کلاسیک و جهانی آشنا شد و حدود پنج سال همکاری خود را با این اپرا ادامه داد.
نام اصلی وی «علی حسین بیات زرندی مطلق» بود؛ وقتی بزرگتر شد، زرندی را برداشت و شد «بیات مطلق» و یک اسم مستعار هم برای خود انتخاب کرد به نام «بابک» و شد: «بابک بیات» و همه او را به این اسم میشناختند.
****
بابک بیات در سال ۱۳۲۵ در شهر تهران به دنیا آمد. وی فارغ التحصیل هنرستان عالی موسیقی است. بیات از سن ۱۹ سالگى در اپراى تهران مشغول به فعالیت شد و همچنین دوره سازشناسی را نیز در خارج از کشور گذراند. او در گروه کُر باغچهبان به عنوان خواننده رسمی، فعالیت هنری خود را آغاز کرد. بعد از آن با محمد اوشال، آهنگساز و رهبر ارکستر جاز فولکوریک، دوستی عمیقی پیدا کرد که این دوستی به ادامه هارمونی و آکومپانیمان و فراگیری بیشتر موسیقایی منجر شد.
او در کنار ساخت موسیقى، حدود هشت سال در دانشگاههاى تهران موسیقى فیلم تدریس مىکرد.
ایرج جنتی عطایی، شاعر و ترانهسرا و نمایشنامهنویس، که از دوران کودکی تا قبل از انقلاب با بابک بیات همگام با هم موسیقی ترانه را ادامه دادند، در زندگی بیات بسیار تأثیر داشت. این دوستی به ساخت ترانههای بسیاری منجر شد.
بابک بیات موسیقی فیلم را با فیلم «غریبه» که با همراهی واروژان ساخته شد، شروع کرد. بعد از فیلم غریبه، بیات موسیقی فیلمهای بسیاری ساخت.
بعد از پیروزی انقلاب فعالیت موسیقی را در شرکت ابتکار، همراه با دوستش ابراهیم زالزاده و با کاست قاصدک، زندگینامه صمد بهرنگی و به صورت ترانههای کودکانه ادامه داد. پس از آن برای کاستهای «خروس زری پیرهن پری»، «سکوت سرشار از ناگفته هاست» و «چیدن سپیده دم» با صدای احمد شاملو موسیقی ساخت.
بابک بیات موسیقی فیلم را در بعد از انقلاب با فیلم «مرگ یزد گرد» ساخته «بهرام بیضایی» شروع کرد و در سال ۱۳۶۲ موسیقی فیلم های «نقطه ضعف» و «ریشه در خون» را ساخت و در سالهای بعد برای فیلمهای «شاید وقتی دیگر» و «مسافران» ساخته بهرام بیضایی؛ و فیلمهای سلطان و شبان (سریال تلویزیونی)، کشتی آنجلیکا، عروس، پرده آخر، طلسم، مرسدس، جهان پهلوان تختی، دستهای آلوده، اتوبوس، قرمز، دو زن، شیدا و در حدود ۹۰ فیلم سینمایی موسیقی نوشته است و آخرین سریالی که وی برای آن موسیقی ساخته سریال «ولایت عشق» است.
وی در سال ۱۳۶۹ جایزه سیمرغ بلورین فجر را برای فیلم «عروس» دریافت کرد. همچنین در سال ۱۳۷۵ بار دیگر سیمرغ بلورین را از آن خود کرد. در خانه سینما برای فیلم «ساحره» جایزه اول موسیقی فیلم را به او دادند. در جشن گزارش فیلم، جایزه بهترین آهنگسازی را برای ۱۰۰ سالگی سینما، از آن خود کرد.
در سال ۱۳۸۱ در مراسمی در شیراز، از بابک بیات و چهار هنرمند بزرگ دیگر ایران تقدیر شد. همچنین در همین سال از بابک بیات به خاطر یک عمر تلاش در زمینه ترانه ایران تقدیر کردند.
از دیگر موسیقیهایی که بابک بیات در این سالها ساخت، قطعه کرال و ارکسترال "سرزمین خورشید" بود، که در سال ۱۳۷۶ توسط ارکستر سمفونیک تهران و به رهبری استاد "فریدون ناصری" اجرا شد.
آثار بابک بیات: موسیقی فیلم:
غریبه (۱۳۴۹) حسن کچل (۱۳۴۹) تنها مرد محله (۱۳۵۱) شیرتوشیر (۱۳۵۱) کیفر (۱۳۵۲) خورشید در مرداب (۱۳۵۲) هیاهو (۱۳۵۳) مسلخ (۱۳۵۳) تنها حامی (۱۳۵۵) فریاد زیر آب (۱۳۵۶) برهنه تا ظهر با سرعت (۱۳۵۵) مرگ یزد گرد (۱۳۶۰) نقطه ضعف (۱۳۶۲) سلطان و شبان (مجموعه، ۱۳۶۲) راه دوم (۱۳۶۳) ریشه در خون (۱۳۶۳) مترسک (۱۳۶۳) آتش در زمستان (۱۳۶۴)ا توبوس (۱۳۶۴) جستجو در شهر (۱۳۶۴) صاعقه (۱۳۶۴) ترنج (۱۳۶۵) تشکیلات (۱۳۶۵) طلسم (۱۳۶۵) ایستگاه (۱۳۶۶) شاید وقتی دیگر (۱۳۶۶)شکار (۱۳۶۶) گاویار (۱۳۶۶) گمشدگان (۱۳۶۶) مزدوران (۱۳۶۶) مکافات (۱۳۶۶) ویزا (۱۳۶۶) شاخه های بید (۱۳۶۷)شب حادثه (۱۳۶۷)عروسی خوبان (۱۳۶۷) کشتی آنجلیکا (۱۳۶۷) تمام وسوسه های زمین (۱۳۶۸) دستمزد (۱۳۶۸)دوسرنوشت (۱۳۶۸) شب مکافات (۱۳۶۸) شنا در زمستان (۱۳۶۸) گل سرخ (۱۳۶۸) پرده آخر (۱۳۶۹) عروس (۱۳۶۹) دو فیلم با یک بلیط (۱۳۶۹) آقای بخشدار (۱۳۷۰)هترین بابای دنیا (۱۳۷۰)عشق من، شهر من (۱۳۷۰) قربانی (۱۳۷۰) مار (۱۳۷۰)مسافران (۱۳۷۰) موتو (۱۳۷۰) خوش خیال (۱۳۷۱) روز فرشته (۷۲/۱۳۷۱) تماس شیطانی (۱۳۷۱) آتش در خرمن (۱۳۷۱)افعی (۱۳۷۱) بیا با من (۱۳۷۱) دیدار (۱۳۷۲) جنگ نفت کشها (۱۳۷۲)عروسی خون (۱۳۷۳) روز شیطان (۱۳۷۳) توفان (۱۳۷۴) سرزمین خورشید (۱۳۷۵) دیپلمات (۱۳۷۵) حرفه ای (۱۳۷۵) مردی شبیه باران (۱۳۷۵) پهلوانان نمی میرند (مجموعه، ۱۳۷۵) مرسدس (۱۳۷۶) جهان پهلوان تختی (۱۳۷۶) ساحره (۱۳۷۶) قرمز (۱۳۷۷) معصوم (۱۳۷۷) فریاد (۱۳۷۷) دوزن (۱۳۷۷) شیدا (۱۳۷۷) ولایت عشق (مجموعه، ۱۳۷۸) دستهای آلوده (۱۳۷۸).
افتخارات:
در سال ١٣٦٤ و در چهارمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم اتوبوس از بابک بیات تقدیر شد.
همچنین وی در سال ۱۳۶۹ برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی در نهمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم عروس، شد.
بیات در سال ۱۳۷۵ نیز برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی در پانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم سرزمین خورشید و مردی شبیه باران شد.
****
فرجام:
بابک بیات در پنجم آذر ۱۳۸۵، به علت نارسایی کبد، درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.