display result search
منو

جواد معروفی

  • 26 قطعه صوتی
  • 02 پلی لیست
  • 26 پادکست

زندگی نامه

جواد معروفی، متولد 1291 در تهران، آهنگساز، پیانیست و رهبر ارکستر است.
جواد معروفی متولد 1291 در تهران، آهنگساز، پیانیست و رهبر ارکستر است. او فرزند موسی معروفی نوازنده نامدار تار بود. مادرش عذرا و پدرش موسی معروفی، از شاگردان برگزیده درویش خان و از موسیقی‌دانان بزرگ دوره خود بود. نه سال داشت که خواهرش، نرگس به دنیا آمد. چند سال بعد در همان دوره کودکی مادرش را از دست داد و در خانواده پدری بزرگ شد. در 18 سالگی با شمس الزمان ازدواج کرد. حاصل این ازدواج چهار فرزند بود: منوچهر، شکوه الزمان (گیتی)، ژیلا و فرهاد.
آموزش موسیقی را نزد پدر آغاز کرد؛ در ابتدا تار می‌ نواخت و با نواختن ویولن نیز آشنا شد. بعد از دوره ابتدایی، در 14 سالگی و در دوره‌ای که علینقی وزیری مدیر هنرستان ملی موسیقی بود، به تحصیل در آن جا مشغول شد. پیانو را نزد تاتیانا خاراتیان آغاز کرد و به یادگیری تکنیک نوازندگی پیانو کلاسیک مشغول شد. اتودها و پرلودهای فردریک شوپن، سونات‌های ولفگانگ آمادئوس موتسارت، لودویک ون بتهوون، فرانتس شوبرت و فوگ‌ های باخ را با زیر نظر این بانوی پیانیست فراگرفت.
در کنار موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هم ادامه داد و تحصیلات موسیقی را نزد علینقی وزیری کامل کرد. در 21 سالگی، در 1312، به استخدام وزارت فرهنگ و هنر وقت درآمد و معلم موسیقی مدارس تهران شد و به آموزش سلفژ و دیکته موسیقی در هنرستان پرداخت. از 1319، همزمان با افتتاح رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها تک نواز پیانو بود. از 1332 به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و همزمان با آن به عضویت شورای عالی موسیقی درآمد. معروفی همچنین رهبر ارکستر شماره یک و رهبر ارکستر گل‌ها بود و تنظیم کننده بسیاری از آهنگسازان معروف ایرانی را به عهده داشته است.
در اولین ارکستر رادیو جواد معروفی به همراه ابوالحسن صبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی و مرتضی نی‌ داوود عضو بود و آثاری را تنظیم می کرد. اولین قطعه جواد معروفی، ترانه‌های خیام، بر اساس رباعیات خیام بود که در 1315 اجرا شد.
از جمله خدمات فرهنگی و آموزشی جواد معروفی، می ‌توان به سال‌های تدریس در دانشگاه تهران اشاره کرد. در آن زمان روش ساخت آهنگ و فرم‌ های اصیل موسیقی را تدریس می‌ کرد. وی در سال‌های عمرش در دانشگاه تهران و هنرستان عالی موسیقی شاگردان بسیاری تربیت کرد که از هنرمندان بنام کشور هستند. از جمله شاگردان او می توان به: انوشیروان روحانی، شهرداد روحانی، اردشیر روحانی، محمد شمس، سامان احتشامی، هومن خلعتبری، افلیا پرتو، پرویز اتابیگ (اتابکی)، پویان آزاده و مهین زرین پنجه اشاره کرد.
جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه، 16 آذر 1372 در تهران درگذشت و پیکر او در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تهران به خاک سپرده شده است.

اطلاعات تکمیلی

از این هنرمند

گالری تصاویر

صدای موسیقی