display result search
منو

مهدی خالدی

  • 26 قطعه صوتی
  • 02 پلی لیست
  • 26 پادکست

زندگی نامه

مهدی خالدی آهنگ‌ساز و نوازنده ویولون در سال 1298 متولد شد.
مهدی خالدی در مرداد 1298 در محله سنگلج تهران متولد شد. او اصالتی از شهر خالدآباد نطنز داشت. پدربزرگ مادری اش نی‌زن دربار ناصرالدین شاه بود. علاقه خالدی به موسیقی باعث شد که پدرش در 16 سالگی او را به نزد دوستش، ابوالحسن صبا، ببرد. صبا که متوجه علاقه و استعداد مهدی در موسیقی شده بود، او را به شاگردی خود پذیرفت.
خالدی همچنین از محضر هنرمندانی مثل روح الله خالقی، حسین یاحقی، حسین خالدی، و حبیب اسماعیلی هم بهره برد. با گشایش رادیو در سال 1319 خورشیدی، صبا او را به عنوان نوازنده ویولون به ارکستر رادیو معرفی کرد و هر هفته دو برنامه رادیویی اجرا می‌کرد.
سال 1334 به مقام سرپرستی موسیقی رادیو ایران رسید و با همکاری بنان شش ارکستر برای رادیو تشکیل داد. خالدی بین 250 تا 300 آهنگ برای رادیو و 70 آهنگ نیز برای برنامه گلها ساخت.
در طی سالهای 1324 تا 1343 به دعوت شبکه‌های رادیویی کشورهای همسایه، سفرهای متعددی را برای اجرا و معرفی موسیقی ایرانی انجام داد. سال 1324 به دعوت شبکه رادیویی هندوستان همراه با بدیع زاده، علی اکبر پروانه، کاموسی و علی زاهدی به دهلی رفت و باعث رونق برنامه‌های فارسی رادیو دهلی شد؛ تا جایی‌که یک‌سال بعد رادیو هندوستان برای ضبط نمونه‌های موسیقی ایرانی روی صفحه، از او دعوت کرد و او به همراه تعدادی از بهترین هنرمندان آن روزگار به هند رفتند و 150 صفحه از آهنگ‌های ایرانی ضبط کردند. در همان سال به دعوت دولت افغانستان و رادیو کابل به عنوان سرپرست هیأت هنرمندانی چون حسین قوامی، جلیل شهناز، مجید نجاحی، انوشیروان روحانی و حسین همدانیان به کابل رفتند و 9 برنامه اجرا کردند که با استقبال فراوان رو به رو شدند.
کمی پس از آن، دولت شوروی هم از هنرمندان رادیو ایران دعوت کرد و این بار نیز خالدی به عنوان سرپرست هیأتی که اعضایش فرهنگ شریف، جهانگیر ملک و ناصر مسعودی بودند، به باکو و مسکو رفتند و برنامه‌های متعددی اجرا کردند.
او در مدت دوران آهنگ‌سازی‌اش با شاعران فراوانی همچون رهی معیری، بیژن ترقی، اسماعیل نواب صفا، معینی کرمانشاهی، حسین مسرور، ابوالقاسم حالت، هوشنگ ابتهاج، حسین گل گلاب، مهدی سهیلی، پرویز خطیبی و نادر نادرپور همکاری کرد. حدود 80 آهنگ نیز روی اشعار حافظ و سعدی و دیگر شاعران کهن ساخته‌ است.
خالدی بعد از یک دوره بیماری و ابتلا به سرطان حنجره، در تاریخ 9 آذرماه 1369 درگذشت. از او سه فرزند به نام‌های نشاط، مهرداد و شهرزاد به یادگار مانده‌ است.

اطلاعات تکمیلی

سایر مشخصات

از این هنرمند

گالری تصاویر

صدای موسیقی