«محمدرضا بایرامی» متولد ۱۳۴۴ است و تاکنون ۱۳ کتاب داستان که دو خاطره از دفاع مقدّس در میان آنها دیده میشود، به چاپ رسانده است. تعدادی از این آثار مربوط به نوجوانان و برخی نیز مربوط به بزرگسالان است.
محمدرضا بایرامی در سال ۱۳۴۰ در روستای طرلان استان اردبیل و در دامنههای کوه سبلان به دنیا آمد. در ششسالگی همراه با خانواده به تهران آمد و در کرج ساکن شد. محمدرضا بایرامی در نوجوانی، به مطالعهی آثار صمد بهرنگی و علیاشرف درویشیان پرداخت و به گفتهی خود او این مطالعات انگیزه و علاقه به نوشتن را در وی بیدار کردند.
محمدرضا بایرامی اولین قصهای را که نوشت، برای برنامهی رادیویی «قصه و قصهنویسی» ارسال کرد. آن قصه از رادیو خوانده شد و این اتفاق به انگیزهی مضاعفی در محمدرضا بایرامی تبدیل شد تا زمان بیشتری را به مطالعه و تمرینِ نوشتن اختصاص دهد. بایرامی در کلاس قصهنویسی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نامنویسی کرد، اما ناتوانی او در تأمین هزینهها موجب شد تا نتواند در آن کلاس شرکت کند.
بهترین کتابهای محمدرضا بایرامی عبارتاند از:
کوه مرا صدا زد؛
پل معلق؛
هفت روز آخر؛
زائران کوهستان مهآلود؛
لمیزرع.
سبک نگارش و دیدگاههای محمدرضا بایرامی:
خاستگاه آثار محمدرضا بایرامی دو تجربهی زیستهی او یعنی جنگ و روستاست. بایرامی در روایتهای خود از جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، پدیدهی جنگ را از زوایای مختلف بررسی کرده و تلاش میکند چهرهی نازیبای جنگ و ناشکیبایی و ناتوانی انسان را درمقابل آن، فارغ از هرگونه جانبداری، کلیشههای رایج و شعارزدگی به تصویر بکشد. یادداشتها و خاطرات او از پیچیدگیها و دشواری جنگ و صلحی که درنهایت برقرار میشود، این برههی تاریخی و تأثیرگذار ایران را در خاطرهی ادبی کشورمان ثبت کردهاست.
محمدرضا بایرامی در کارنامهی ادبی خود، آثاری در حوزهی نوجوانان و زندگی روستایی نیز دارد. او از معدود نویسندگان ایرانی است که برندهی جایزهای ادبی از اروپا برای رمانی خطاب به نوجوانان است. «کوه مرا صدا زد» اثری است که برای نوجوانان نگاشته شده و زندگی روستایی را عاری از تصورات رایج و گاه نادرستی که از آن وجود دارد، ترسیم میکند. محمدرضا بایرامی با زبانی ساده به شرح جزئیات دقیقی از زندگی روزمرهی روستاییان، آداب و رسوم و نحوهی گذران زندگی آنان میپردازد.
مهمترین آثار او عبارتاند از:
کوه مرا صدا زد (رمان)، بر لبهی پرتگاه (رمان)، بعد از کشتار (مجموعه داستان)، رعد یک بار غرید (داستان)، دود پشت تپه (رمان نوجوانان)، عقابهای تپهی ۶۰ (رمان نوجوانان)، دشت شقایقها (خاطرهی ادبی)، هفت روز آخر (خاطرهی ادبی)، به کشتی نشسته (داستان)، بهدنبال صدای او (مجموعه داستان)، عبور از کویر (داستان)، همراهان (مجموعه داستان) و درهی پلنگها، سه روایت از یک مرد، هفتمین نفر، مرغهای دریایی، و سپیدار مدرسهی ما.